Glifosatul si efectele sale asupra sanatatii
- Viola
- 24 set 2019
- Tempo di lettura: 3 min
Glifosatul este un erbicid ce a fost utilizat pentru prima oara in anii 70 fiind considerat erbicidul cu cel mai mic nivel de toxicitate in raport cu alte erbicide. Studiile au fost facute in America (UNITED STATES ENVIRONMETAL PROTECTION AGENCY) si in Europa (EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY si EUROPEAN CHIMICALS AGENCY).
Dar in 2005 o alta organizatie si anume INTERNATIONAL AGENTY FOR RESEARCH OF CANCER, a demonstrat ca glifosatul formeaza leziuni genetice si stres oxidativ asupra celulelor. Aceste studii demonstreaza toxicitatea glifosatului si riscul expunerii pe termen lung.
Suntem obisnuiti sa gandim ca cele mai poluate locuri sunt orasele. Asa ca multi dintre noi viseaza la o casa cat mai departe de oras pentru a trai in armonie cu natura. Suntem bucurosi sa vedem ca in apropierea caselor sunt lanuri cu diverse culturi sau gradini cu zarzavat fara sa ne gandim la pericolul ce se ascunde in spatele lor.
Agricultorii mai sau mici utilizeaza diferite substante chimice: erbicide, pesticide sau insecticide. Acestea lasa urme in produsele recoltate ce ajung pe mesele noastre, dar si in carne, faina, paine sau chiar si in apa.
Ultimele studii facute pe toxicitatea Glifosatului au atras atentia Comisiei Europene care are in vedere retragerea lui de pe piata deoarece produce efecte dezastruase asupra sanatatii noastre. Sa luam cateva exemple:
1. Glifosatul este agent cancerigen pentru celulele epiteliale de la nivelul gurii doar prin simpla inhalare. Asta inseamna ca este de ajuns sa locuiesti langa un teren unde se imprastie aceasta substanta pentru a avea risca cancerul bucal.
2. Glifosatul este un perturbator endocrin si urmele reziduale gasite in biscuiti si paste pot influenta echilibrul hormonal al androgenilor si estrogenilor.
3. Glifosatul pare sa influenteze distrugerea florei bacteriene intestinale, care ar slabi membrana mucoasa a intestinului si ,prin consecinta, a sistemului imunitar.
4. Un studiu publicat de un cercetator MIT, Stephanie Seneff, arata ca expunerea la glifosat este corelata cu boli precum autismul, boala celiaca, depresia si anxietatea. Stephanie Seneff a participat la Summit-ul Anxiety în 2014, un simpozion despre anxietate, unde a explicat mecanismul de interactiune a glifosatului în anxietate.
5. Glifosatul intra în organismul nostru prin apa de la robinet, ramanand urme semnificative în produse precum paste, paine, faina, biscuiti, dar mai ales în fructe si legume cultivate intens. Au fost publicate numeroase studii care au confirmat prezenta în bere si în peste 50 de produse care ajung regulat pe mesele noastre.
CE TREBUIE SA FACEM
O dieta cu produse Bio timp de 15 zile elimina o mare parte din erbicidele ce sunt in organism
1. Spala bine toate legumele si fructele.
2. Reziduurile de glifosat se gasesc pe si in internul salatelor, legumelor sau fructelor. Spalandu-le se diminueaza cantitatea de pesticide din produs. Se recomanda spalarea cu apa curata si bicarbonat cat si indepartarea primelor frunze la salate, varza, conopida, varza de bruxelles.
3. Dupa spalare usuca cu un prosop curat.
4. Legumele si fructele trebuiesc curatate de coaja inainte de a fi consumate: morcovi, patrunjel-radacina, cartofi, telina, mere, pere, prune etc.
5. Elimina grasul sau pielea de la carne. Reziduri de glifosat se gasesc de regula in tesuturi grase cum ar fi pielea de la carnea de pui sau grasimea animala.
6. Evita produsele cu cel mai mare continut de urme de glifosat cum ar fi:
-soia si produse din soia
-porumb sau ulei de porumb
-sfecla rosie
-migdale
-mazare uscata
-cartofi
- marcovi
7. Evita produsele importate din tarile care permit glifosatul.
8. O dieta echilibrata va fi intotdeauna calea spre o viata sanatoasa.
9. Bea cat mai multa apa si fa cat mai multa miscare. Erbicidele se elimina prin urina si prin transpiratie.
In final, informeaza-te asupra cercetarilor in domeniu. De exemplu in S.U.A este interzis folosirea glifosatului. In Uniunea Europeana prima tara care a interzis glifosatul este Austria si Franta. Legile Uniunii Europeane permit folosirea glifosatului pana in anul 2022.

Kommentare